Değerli Velilerimiz,

Yaşamış olduğumuz deprem felaketinin yıkıcı etkilerini hepimiz üzüntü ve kaygıyla takip etmekteyiz. Bu noktada özellikle çocuklarımız için deprem gibi ani ve beklenmedik doğa olaylarında yaşananlara anlam vermek, bu vesileyle ortaya çıkan duygularla baş edebilmek elbette hiç de kolay değildir. Ani ve beklenmedik bu tip travmatik felaketler sonrasında çocuklar için en önemli destek odağı anne babalarıdır. Böyle zamanlarda çocuklarınıza destek olurken dikkat edilebilecek husuları içeren bir yazı hazırladık.

Bilgilerinize sunar, sağlıklı günler dileriz.

1.) ANİDEN ORTAYA ÇIKAN VE ÜZERİNDE KONTROLÜMÜZÜN SINIRLI OLDUĞU HER TÜRLÜ YAŞAM OLAYI BİZLERİ ENDİŞELENDİRİR VE BU ENDİŞENİN ORTAYA ÇIKMASI ÇOK NORMALDİR.

Bu tür olaylar sonrasında korku, kaygı, mutsuzluk, endişe, umutsuzluk, öfke, karamsarlık gibi duyguların yoğun olarak ortaya çıkması; uyku ve yemek yeme problemlerinin yaşanması gibi duygusal, fiziksel ve davranışsal tepkiler görülmesi normaldir.

2.) KORKU VE KAYGI ÇOCUKLARDA EN SIK GÖRÜLEN REAKSİYONLARDIR.

Korku, insan hayatını tehdit eden her türlü tehlike karşısında verilen doğal ve normal bir tepkidir. Çocuklar genellikle olayın tekrar etmesinden, ölümden, ailesinden ayrılmaktan veya yalnız kalmaktan kaygı duyabilirler. Ergenlik dönemindeki çocuk ve gençlerde ise tüm bu kaygıların yanı sıra kızgınlık ve öfke duyguları da ortaya çıkabilir.

3.) BU DÖNEMLERDE ÇOCUKLARDA VE GENÇLERDE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİKLERİ SÖZ KONUSU OLABİLİR.

Ergenlik dönemindeki çocuklarda ailesi ve kendi gelecekleri hakkında olumsuz duygu ve düşünceler ortaya çıkabilir. Uyku bozuklukları ve yemek yeme alışkanlıklarında bazı değişiklikler söz konusu olabilir. Kendi başlarına uyumak istemeyebilirler. Uyku aşamasına geçmekte zorluk yaşayabilirler, geceleri normal düzenlerinin dışına çıkarak sıklıkla uyanabilirler veya kabuslar görebilirler. Böyle zamanlarda ebeveynlerinin yanlarında olmalarını istemeleri de oldukça normaldir.

ÇOCUĞUNUZUN OLUMSUZ DUYGULARLA BAŞ EDEBİLMESİ İÇİN NASIL YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ?

A.) ÇOCUĞUNUZU GÖZLEMLEYİN: Çocuğunuzun yaşananlardan nasıl etkilendiği karakter özelliklerine ve çevresel etkileşimlere göre farklılık gösterebilir. Çocuğunuzun kaygı yaşayıp yaşamadığını gözlemlemeniz önemlidir.

B.) ÇOCUĞUNUZU DİNLEYİN: Çocuğunuzun yaşanan deprem felaketinden olumsuz etkilenmeyeceğini düşünmeyin. Çocuğunuza zaman ayırın ve hissettiklerini size aktarabilmesi için fırsat verin. Çocuklar kendilerini güvende hissetmek için benzer soruları sıklıkla ve tekrarlayarak yöneltebilirler. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda anlayışlı davranmanız onların da kendilerini iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.

C.) BİLGİ VERİN: Yaşanan felaketle ilgili olarak, yaşına uygun olacak şekilde, anlayabileceği basit bir dille çocuğunuza bilgi verin. Deprem gibi doğal afetlerde kendisini nasıl koruyacağını da anlatın.

D.) SOSYAL VE GÖRSEL MEDYANIN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KORUYUN: Yaşlarına uygun olmayan, onları rahatsız edebilecek görüntü ve haberleri defalarca izlemeleri kaygı ve korkularının artmasına neden olabilir. Lütfen çocuklarınızın bu görüntüleri izlemesine izin vermeyin.

E.) GÜVENDE OLDUKLARINI HİSSETMELERİNİ SAĞLAYIN: Çocuklar kendilerinin ve ebeveynlerinin güvende olduklarını bilmek isterler. Böyle durumlarda bir arada olmak; birlikte vakit geçirmek, sohbet etmek önemlidir. Yaşanan trajik olayların yanı sıra kahramanca yapılan davranışlar; toplumsal dayanışma/yardımlaşma gibi olumlu gelişen olayları çocuklarınıza aktarabilir; onların yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen kendilerini güvende ve iyi hissetmelerine destek olacak gelişmeleri fark etmelerini sağlayabilirsiniz.

F.) ÇOCUKLARINIZA ÖRNEK OLUN: Ebeveynlerin stresi karşılama ve başa çıkma metodları ve olumsuz durumlara yaklaşımları çocuklar tarafından da örnek alınabilir. Bu nedenle, olumsuzluklar karşısında takındığınız tutum ve verdiğiniz reaksiyonlara dikkat etmelisiniz. Ebeveynler olarak paniklemeden, ne yaptığını bilen, duyarlı ve anlayışlı bir davranış içerisinde olmanız, çocuklarınızın kendilerini daha da güvende hissetmelerine yardımcı olacaktır.